Monday, March 6, 2017

Tabung Makanan Masjid Al-Falah, Kg Budiman, U14, Meru, Klang

Bismillah.

Seperti kebiasaannya, jadual hujung minggu saya bermula dari Jumaat akan penuh. Penuh dengan aktiviti bersama keluarga. Seringkali saya abaikan keberadaan telefon bimbit saya. Entah di mana letaknya. Adakalanya tidak dihidupkan langsung.

Antara aktiviti terkini yang kami lakukan - mengumpul, membeli dan menghantar barang keperluan harian ke Masjid Al-Falah. Kami bukanlah wakil rasmi masjid berkenaan cuma ingin menyampaikan bantuan kawan-kawan yang mahu memberi.

Saya agak memilih tempat membeli makanan dan keperluan harian ini. Antara ciri pilihan saya:

1) Milik Muslim yang saya kenal peribadinya yang saya tahu siapa yang berkerja dengan mereka.
2) Jenis barangnya dari sumber orang Muslim sendiri dengan niat membantu mereka pula. Antara barang yang saya beli adalah keluaran Peladang. Sudah tentulah hasilnya kembali kepada para peladang yang berkaitan. 
3) Ada resit dengan butiran lengkap sebagai rujukan. Oleh kerana saya menggunakan wang kawan-kawan, sudah tentulah saya perlu mempamirkan butiran kepada mereka. Ini amanah.

Akhirnya saya memilih Bin Waharp's Grocer, milik Telaga Biru, milik Ustaz Zahazan. Pada kedua-dua lawatan adik juruwang bertanya untuk apa. Akak nak berniaga ke? Taklah saya katakan kepadanya. Untuk bagi masjid. Kalau adik nak join sekali jomlah. Manalah tahu dia pun nak tumpang. InsyaAllah segala kebaikan itu tersebar dengan lebih luas.


Pada hari Sabtu, Mastura & kawan-kawan terlebih dahulu ke sini untuk menyusun barang.
   
Tabung Makanan pada 4/3/2017

Tabung Makanan pada 5/3/2017
Tok Siak yang bertanggungjawab menjaga amanah tabung masjid

Semasa di masjid, disapa oleh Tok Siak. Banyak barang yang telah diambil. Betapa cepatnya! Malah sehingga ada yang ambil dan jual. Dikenali melalui CCTV. Nak salahkan pun tak boleh jugak. Tanda berapa ramai yang susah di zaman ini sehingga kesukaran membuatkan mereka melakukan sesuatu di luar batas norma kebiasaan. 

Kita takkan tau apa yang orang alami. So we can't judge!
Sekiranya anda mengenali orang-orang yang memerlukan yang tinggal di sekitar masjid ini, mohon beritahulah dan bantulah mereka. Atau jika anda susah/ditimpa musibah/putus gaji, anda terbaca posting ini, anda malu nak mintak tolong pergilah ke masjid ini. Dari anda memohon pinjaman, lebih baik anda dapatkan bahan makanan dan keperluan di tempat yang sepatutnya.

Saya juga ingin berterima kasih kepada kawan-kawan saya yang baik hati dan budiman. Mudahan kalian murah rezeki, dilapangkan dan dipermudahkan segala urusan, amiin. Terima kasih kerana melalui kalian juga, saya dapat membantu dan melatih pula hati anak-anak saya. Saya cukup-cukup hargai!

Thursday, March 2, 2017

Adam : Demam Viral& Batuk-Batuk Reda Dalam Tempoh 5 Hari

Bismillah.

Lama saya tidak mencoretkan sesuatu di dalam blog ini. Ini adalah kerana, Adam anak kedua saya telah jatuh sakit dari hari Jumaat. Namun, setelah dipantau dari beberapa hari ini, semalam dan hari ini demamnya telah tiada. Malah batuknya juga telah hilang.



Saya telah bandingkan beberapa hari ini dengan situasi sama lebih kurang pada penghujung tahun 2014. Ketika itu Mastura positif denggi. Berdasarkan pengalaman itu kami memantau setiap hari apa yang berlaku pula pada Adam.

Terdapat beberapa perbezaan ketara antara denggi dan demam viral. Paling ketara adalah jumlah hari demam, bagaimana reaksi badan berlaku sepanjang tempoh 5 hari ini dan juga bacaan platelet juga agak berbeza.

Persamaan:

Simptom sama seperti muntah-muntah, demam panas bersuhu tinggi, pening dan sakit kepala.

Perbezaan:

Denggi
1) Demam bersuhu tinggi sebelah siang, kemudian kebah menjelang petang. Namun akan kembali demam pada keesokan harinya. Keadaan ini akan berturut-turut selama 5 hari.
2) Bacaan platelet akan jatuh menjunam.
3) Pesakit akan lemah dan hilang selera makan serta minum.
4) Rasa sengal seluruh badan.
5) Keluar bintik-bintik merah.

Demam viral (dalam kes Adam)
1) Demam bersuhu tinggi berselang hari. Sehari demam, sehari sihat.
2) Bacaan platelet turun juga, namun ia tidak mendadak seperti denggi. Bila naik juga, tidak naik mendadak.
3) Pesakit mempunyai selera makan, boleh minum dan menelan dengan mudah.
4) Berserta dengan batuk dan kahak.

Kebiasaan kami akan memantau dalam tempoh selama 48 jam kerana biasanya anak-anak kami demam hanya 1-2 hari. Jika masih demam/simptom tidak berkurangan, kami akan bawa dan minta untuk ujian darah terus. Bahagian ini janganlah ambil mudah, walau pun anda lebih suka menggunakan bahan sealami mana sekali pun.


Sebenarnya termasuk tahun 2017 ini, Adam hampir 2 tahun tidak menjejakkan kaki ke DEMC untuk mendapatkan rawatan. Tidak pernah makan ubat sintetik juga sepanjang tempoh itu. Alhamdulillah. Kami tidaklah menolak langsung, namun jika diberi pilihan, alami adalah lebih baik namun bukan satu rigidity. Atas pendirian usul fiqh, ambil mudharat kecil berbanding mudharat lebih besar. Situasi boleh bertukar. 

Dari ujian tersebut, kita akan lebih cakna solusi yang lebih sesuai dan menambahkan beberapa rutin mengikut kesesuaian.

Untuk beberapa hari pertama sebelum mengambil ujian darah:

1. Lapiskan 1 titis setiap satu, Thieves, Oregano dan Peppermint di tapak kakinya setiap 15 minit. Kami akan sapukan 'Wellness Blend' di tapak kaki, 'temple', dahi, belakang tengkuknya dengan kerap juga.



2. Lapiskan 1 titis setiap satu Lemon dan Peppermint di sepanjang tulang belakangnya setiap 15 minit. 
3. 'Sponging' dengan campuran Peppermint & V6 di seluruh badan. 
4. Ayah menggunakan teknik Raindrop Therapy yang lengkap untuk keseluruhan badannya selama sejam setengah satu sesi setiap hari. 



Antara teknik dalam RDT - 'Spine Stretch & Shake'

Antara minyak yang digunakan untuk RDT
5. Lapiskan 1 titis setiap satu RC, Dorado Azul, Idaho Blue Spruce, dan Breathe Again Roll-On ke atas dadanya berselang 30 minit. 
6. Diffuse minyak pati secara berterusan. Pilihan kami secara berselang-seli - Basil, Thieves, Oregano, Purification. 
7. Selepas ujian darah dilakukan kami menambah Ningxia Red di dalam rutin Adam. Malah mengaplikasikan Flu roller di dadanya.

Ningxia red mengandungi plum, aronia, ceri, beri biru dan jus & ekstrak delima.
Ia juga mengandungi ekstrak vanila, minyak pati Lemon, Orange, Yuzu dan Tangerine.

Makan minumnya kami pantau dan ingatkannya perlu berbuat demikian dengan lebih kerap. Berselang-seli dalam tempoh 15 minit. Contohnya: 


  • Ambil jus pada pukul 8
  • Makan pada pukul 8.30
  • Minum air lemon pada pukul 9.00
  • Makan semula pada pukul 9.30
  • Minum Ningxia kembali pada pukul 10.00

Antara jus yang saya beli untuknya.
Mengandungi basil/selasih.
Basil mendorong untuk perpeluhan


Bukan makanan berat, cukup sekadar mengalas perut dan menggalakkan pertumbuhan sel baru. 

Suhu badannya menurun ke 37 - 37.5 darjah celsius pada hari ke-3 & ke-5 sehinggalah sekarang. Alhamdulillah. Tapi kami masih mengekalkan regimen di atas kecuali point no. 2-5. Batuknya juga telah reda. 

Sepanjang dia demam, dia tidak ditahan di wad namun kami menjadikan biliknya sebagai bilik isolasi. Ada ketika-ketikanya bila hari dia kebah yang berselang tu, dia akan turun ke bawah dan tetap bergaul dengan adik beradiknya.

Bagaimana pula keadaan adik-beradiknya yang lain? Sepanjang tempoh ini alhamdulillah mereka sihat tidak dijangkiti.

Ubat hospital? Hanya diambil ketika perlu. Bukan tinggalkan terus. Bukan terlalu bergantung pula kepadanya.

Kami mendapati bahawa regim minyak yang digunakan ke atas membantu dan menyokong dengan optimum keadaan tubuh badan Adam ketika dia sakit. Ia tidak melarat, dia masih boleh bangun dan alhamdulillah tidak berjangkit ke adik beradiknya yang lain.

Semoga sedikit-sebanyak yang berlaku pada Adam dapat dijadikan panduan dan bermanfaat, insyaAllah. Dia masih perlu dibawa untuk ujian darah susulan, tapi naluri ibu saya mengatakan bahawa dia sudah sihat kerana hari ini setelah berturut hari demamnya tiada lagi. Tidak lagi berselang seperti sebelum ini.

Adalah penting kita sebagai ibu bapa memantau apa yang sedang berlaku pada anak-anak dan diri kita sendiri. Waspada. Jika mereka tidak sihat usahlah dipaksa mereka untuk ke sekolah. Walau pun ada harinya mereka kelihatan lebih sihat, ia tidak bermakna virus/bakteria telah hilang sepenuhnya. Kuarantin sahajalah. Bila-bila sihat sepenuhnya boleh keluar rumah dan ke sekolah, insyaAllah.

Saturday, February 25, 2017

Minyak Pati : Lemon Essential Oil dan 10 Cara Mudah Menggunakannya

Nama botani : Citrus limon

Keluarga botani : Rutaceae
Cara pengekstrakan : 'Cold-pressed' dari kawasan putih di antara kulit dan isi lemon. 3,000 biji lemon diperlukan untuk menghasilkan 1 kilogram minyak pati lemon.

Peratusan Kandungan Utama:
Limonene (59-73%)
Gamma-Terpinene (6-12%)
Beta-Pinene (7-16%)
Alpha-Pinene (1.5-3%)
Sabinene (1.5--3%)


Lemon telah digunakan secara meluas dalam penjagaan kulit untuk membersihkan kulit, mengurangkan kedutan dan menyahkan jerawat. Kulit lemon bersifat antiseptik, diuretik, perangsang dan pelindung vaskular, serta bervitamin (Arias, et al., 2005). Ia juga digunakan sebagai perisa makanan, untuk pembersihan, memasak, dan untuk merawat skurvi (penyakit disebabkan kurang vitamin C) dan pelbagai penyakit lain.

Aromanya menyegarkan dan mempertingkatkan kejelasan pemikiran dan tujuan. Satu kajian Universiti Mie mendapati bahawa wangian sitrus meningkatkan imuniti, menenangkan dan mengurangkan kemurungan (Komori, et al., 1995).

Antara cara mudah menggunakan Lemon:

  1. Penyegar udara : Letakkan 6 titik minyak Lemon dan 6 titik minyak Purification dalam botol bercampur dengan air suling untuk digunakan di bilik mandi sebagai penyegar udara.
  2. Kesan getah, minyak, tempat bergris dan kesan krayon :  Gunakan 1-2 titik minyak Lemon untuk membuang gula-gula getah, minyak, tompok gris atau krayon.
  3. Vericose Vein / Urat Simpul : Gosok beberapa titik minyak Lemon pada kawasan vericose vein/urat simpul untuk meningkatkan peredaran dan melegakan tekanan pada urat.
  4. Calluses (kulit tebal dan keras di kawasan tisu lembut bahagian kaki, mengeras disebabkan oleh geseran) / Bunions (penonjolan tulang di bahagian ibu jari kaki) / Ketuat : Gosokkan setitik minyak Lemon pada kawasan tersebut pagi dan petang sehingga ia hilang.
  5. Memanjangkan Hayat Buah Segar : Untuk membersihkan dan meningkatkan jangka hayat buah-buahan segar, isi mangkuk dengan air sejuk dan 2-3 titis minyak pati Lemon. Masukkan buah-buahan ke dalam air dan kacau. Pastikan semua permukaan buah terendam dalam air tersebut.
  6. Membersihkan permukaan kaunter dapur : Tambah 2-3 titis minyak pati Lemon ke dalam air, masukkan ke dalam botol semburan dan sembur kaunter untuk menyahkuman.
  7. Tuala dapur : Rendam tuala dapur di dalam semangkuk air dan setitik minyak Lemon untuk membasmi dan membunuh kuman.
  8. Bilik mandi / tandas awam : Gosokkan setitik minyak Lemon di tangan anda selepas menggunakan bilik mandi awam.
  9. Diffuse : Untuk membangkitkan semangat, menyegarkan ruang dan membasmi kuman.
  10. Rutin kecantikan : Tambah ke dalam produk penjagaan kulit untuk mengurangkan kemunculan jerawat, atau sebagai perapi dan mask rambut untuk menjadikan rambut licin & kelihatan lebih berkilat.
AWAS: Minyak Citrus TIDAK boleh digunakan pada kulit yang akan terdedah kepada cahaya matahari langsung atau cahaya ultraungu dalam masa 72 jam.

Lemon telah menjadi antara bahan utama dalam produk Young Living yang berikut:

1) Kebanyakan produk perapian rambut dan kulit. 
2) Produk pembersih Thieves®.
3) Minya Campuran/Blends : Thieves®, Citrus Fresh™, Clarity™, Joy™ and Harmony™.

Wednesday, February 22, 2017

Adam : Bengkel Memanah Ulul Albab Feb 2017



Bismillah.

Saya sudah lama mengikuti facebook Ustaz Wan Asrul al-Kalantani. Sangat berminat dengan aktiviti serta status yang dinaikkan beliau. Nak-nak lagi berkenaan dengan kesihatan dan aktiviti memanah serta berkuda. 

Mulanya poster ni lalu-lalang di wall saya. Saya tidak mengendahkan. Kemudian laju saja memberi mesej kepada Ustaz melalui whatsapp. Daftar dan terus bayar. 

Kami tiba seawal sebelum pukul 8. Masih tiada orang. Kami bersarapan dulu. 



Yang membuatkan saya mengambil keputusan segera memasukkan Adam ke kelas ini adalah kerana modulenya. 

PENGISIAN :
1) Teori Memanah.
- Sejarah
- Perihal Sunnah dalam Memanah dan Sunnah Memanah
- Kepentingan mempelajari Sukan Panah Dari Sudut Sains
- Rahsia Memanah Rohani, Aqal & Jasmani
- Perbezaan panah Tradisional & Panah Moden

PENGENALAN :
- Body Endurance
- Body Flexibility
- Muscle Memory

2) Praktikal
- Mengenal Busur
- Mengenal Anak Panah 
- 'Drawing' (Tarikan)
- Jenis-jenis Bidikan panah
- Asas Latihan 'Grouping' ( Sasaran kelompok)
- Asas Latihan 'Targeting' (Sasaran titik) (Perbezaan 'Nazhor' & 'Iktimad')

Allahu Akbar. Yang bagusnya berserta dengan pengisian rohani dan digabungkan pula dengan sains. Harapan saya, anak-anak saya dididik oleh insan yang mulia akhlaknya, elok pekertinya, taat pada Allah. Ini ciri guru yang sangat bagus.

Adam sejenis anak 'the coolest man on earth' kebiasaannya jika dia tidak suka akan sesuatu, dia hanya mendiamkan diri. Tetapi jika suka, dia akan meminta lagi. Dia suka dengan bengkel ini, dia minta nak ke sana lagi. InsyaAllah.


Foto kredit dan diambil dari wall Ustaz Wan


Sekiranya anda berminat untuk mengetahui kelas-kelas yang dianjurkan oleh Ustaz Wan Asrul, anda boleh menghubunginya di facebook atau telefon ke Tuan Fadhil (016-9038954).

🏹LOKASI 🏹:

Pusat Memanah Ulul Albab, D-60(3), Jalan Lengkuas D16/D, Ken Rimba@Rimba Jaya, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.



Monday, February 20, 2017

Minyak Pati Young Living : Set Pengurusan Tekanan/Stress


Bismillah.

Ini adalah merupakan set yang dicadangkan untuk pengurusan tekanan/stress dari Essential Oil Pocket Reference, muka surat 219.

Cadangan disenaraikan dalam susunan paling utama: 

Lemon 
Orange 
Rosemary 
Joy 
Peace & calming 

Tapi bergantung kepada badan juga serta tahap tekanan yang dihadapi. Setiap badan berbeza dan unik. Tekanan perlu ditangani sebaiknya kerana setiap emosi negatif akan memberi kesan kepada organ manusia. Bila kesan ini mencapai kemuncaknya, manusia akan mudah jatuh sakit. 

Berbalik kepasa minyak pati tadi, setiap botol tersebut bukan hanya untuk satu isu saja. Boleh digunakan untuk pelbagai isu lain. Jadi jika anda dapat sebotol pun cukuplah untuk anda bersyukur kerana dari yang sebotol tersebut anda boleh dapatkan manfaat yang lain.

Kalau ikutkan set di dalam gambar, kegunaan lain adalah:

Lemon - masalah peredaran darah, obesiti, parasit, UTI, varicose vein, serangan kebimbangan/anxiety, membantu pertingkatkan daya ingatan (ini adalah kegemaran salah seorang anak saya iaitu Zaid. Ada cerita menarik mengenai Lemon & Zaid ini yang akan diceritakan kemudian). 

Orange - tekanan darah tinggi, insomnia, garis kedutan. 

Rosemary - kehilangan rambut, memori. Kajian saintis Universiti Miami mendapati bahawa menghidu rosemary membantu mengurangkan perasaan berdebar, kewaspadaan dan menguatkan ketelitian mental. 

Joy - bermaksud kegembiraan. Saya selalu cadangkan ini untuk siapa yang ada anak kecil. Yang suka berebut barang, yang ada isu macam takut mahu ke sekolah, yang sukar bangun tidur, yang ada isu cemburu dengan adik-beradik, mengurangkan kesedihan dan macam-macam lagi. 

Peace & Calming II - Peace & Calming ada 2 versi. Versi I mempunyai Blue Tansy, versi II tiada Blue Tansy namun ada tambahan dan campuran minyak pati yang lain. Kedua-duanya untuk fungsi yang sama, cuma dengan bau yang sedikit berbeza. Kenapa ada 2 versi? Versi I sering juga tiada stok kerana kesukaran mendapatkan Blue Tansy. Stoknya baru saja kembali. Kebiasaannya saya gunakan Peace & Calming untuk meredakan keaktifan anak-anak saya. Mewujudkan rasa mahu santai-santai sahaja dalam perasaan mereka.

Set ini melayakkan anda menjadi ahli secara automatik dengan nilai di bawah RM500. Setiap keahlian, baru, anda akan dapat Basic Starter Kit secara percuma. Di dalamnya ada sebotol Stress Away 5 ml, sampel Slique Oolong Tea, sampel minyak, Slique Bar, kad perniagaan, USB, botol sampel 2 ml. Dengan menjadi ahli, anda layak mendapat harga ahli 24% jauh lebih murah dari belian runcit, layak mendapat point dan produk Young Living boleh ditebus melalui point tersebut. Banyak lagi ganjaran menarik, lanjut anda boleh hubungi saya, Sue di +601123203480.

Ada antara kita yang tidak perasan hidup kita dalam tekanan. Selalu sahaja bila ada tanda/isyarat badan yang berlaku, kita abaikan. Dengar dan sensitif kepada keperluan badan kita, luangkan masa untuk diri dan berilah ganjaran sewajarnya buat diri kita sendiri.

Sunday, February 19, 2017

Pengawalan Berat Badan : Tips Minum Air Kosong Mengikut Berat Yang Sesuai


Bismillah.

Berapa banyak air yang sepatut kita minum setiap hari?

Setiap hari kita kehilangan air melalui nafas, peluh, air kencing dan pergerakan usus. Untuk membolehkan badan kita terus berfungsi dengan betul, kita perlu mengimbangkan bekalan air kita dengan memakan makanan dan minuman yang mengandungi air.

Dr Robert Young, seorang pengarang buku-buku perubatan alternatif yang menggalakkan pemakanan alkali, mencadangkan bahawa kita harus minum 1 liter air untuk setiap berat badan 50lb atau 22.7kg. Beliau mengkhususkan bahawa air di sini tidak termasuk kopi atau minuman ringan.

Makna kata air kosong sahaja. 

Masa suami saya bermula dengan program diet, beratnya 96.8 kg, maka air kosong yang sesuai untuk berat badannya adalah lebih kurang 4.3 liter.

Bagaimanakah untuk anda minum berbotol air sehari?

Ambil pet bottle, contoh macam botol Spritzer 600 ml x 7 = 4.2 l (atau memana botol yang BPA free, DEHP free, botol kaca adalah lebih baik, dll). Isi air kosong. Letak atas meja, di pantry, di ruangan dapur, di tempat kerja. Jika anda berada di tempat kerja, susun sahaja botol berkenaan di atas meja.

Jika rasa 'lapar' minum saja di antara waktu bekerja. Selalunya kalau rasa lapar mesti rasa macam nak makan jajan/biskut kan.. nak mengunyah... Ala.. saya tahu biasanya begitu. Dulu pun saya bekerja juga.. Ganti snek terproses tersebut dengan air kosong atau makanan tinggi fiber. Timun Jepun buat snek pun ok. Dalam timun tu pun ada air. 

Untuk snek antara waktu ini, anda boleh cari resipi 'paleo foods', 'paleo snack' di internet. Kenapa paleo? Kerana prosesnya mudah dan tidak terlalu kompleks. Kalorinya rendah dan hanya menggunakan bahan alami. Jika ada masa saya akan kongsikan resipinya kemudian insyaAllah. 

Antara contoh Paleo Snack. Rujukan : LiveStrong
Sebenarnya isyarat 'lapar' mungkin bukan lapar. Tapi boleh jadi haus.

Kalau memang kuat semangat, beli terus botol air yang lebih besar. Botol air suami saya 1.5 liter sahaja. Tapi dia rajin isi semula. Dia juga rajin membawa teh hijau ke pejabat.

Sebenarnya kedua-dua ini bagus kalau mahu menurunkan berat badan. Dan mahu muka yang bersih/flawless juga. Penggalak metabolisma. Jangan pula dicampur dengan gula. Gula adalah musuh terbesar untuk orang yang ingin menurunkan berat badan.

Ada kajian mengatakan bahawa punca obesiti adalah dari gula. Bila kandungan gula berlebihan, badan akan menghasilkan lebih hormon insulin. Insulin ini bertujuan untuk menyingkarkan gula dari dalam darah supaya jadi stabil. Cara dia singkir tu adalah dengan tukarkan gula kepada lemak. 

Kalau berlebihan, ia akan terkumpul.. Bila lama terkumpul, boleh menjadi obese & pelbagai penyakit kronik boleh menghinggapi tubuh seperti kencing manis. 

Tips minum air banyak ni bukan hanya sesuai untuk yang mahu kurus sahaja. Perlu diamalkan untuk orang yang BMI normal gak, mak-mak yang menyusukan atau pesakit-pesakit yang banyak ambil ubat-ubatan.

Saturday, February 18, 2017

Rawatan HIV Melalui Pengekstrakan Geranium : Cara Semulajadi Menghalang Jangkitan & Replikasi

Bismillah. 

Berikut adalah terjemahan dan olahan artikel mengenai penyelidikan ke atas Geranium yang didapati boleh merawat HIV:

Geranium adalah salah satu jenis bunga yang berbentuk kecil dan biasanya tumbuh berkelompok. Bunga ini mempunyai warna ungu, biru, pink, atau putih. Selama ini geranium diketahui sebagai tanaman yang boleh menghalang gigitan nyamuk. Namun baru-baru ini penyelidik mendapati bahawa ekstrak geranium dipercayai boleh menyembuhkan AIDS.

Penyelidik dari Jerman mendedahkan bahawa ekstrak tumbuhan geranium boleh menghalang virus HIV mengenai sel manusia. Virus HIV terbahagi menjadi dua jenis, iaitu HIV-1 dan HIV-2.

Kedua virus tersebut bertanggungjawab menyebabkan penyakit AIDS pada manusia. Penyelidik mendedahkan bahawa ekstrak geranium berpotensi untuk menjadi ubat baru untuk mencegah virus HIV-1.

Kajian yang dilakukan di German research Centre for Environmental Health, Munich juga mendapati bahawa ekstrak geranium boleh mencegah virus untuk melakukan replikasi jenis baru dari HIV-1 dan melindungi sel kekebalan tubuh serta sel darah dari jangkitan virus HIV tersebut.

Para penyelidik tersebut juga mendapati jika bunga Geranium mampu melindungi sel darah dan system imuniti tubuh dari jangkitan virus, dengan kata lain, Geranium mampu mencegah penyebaran HIV.

Penyelidik telah melakukan beberapa percubaan klinikal untuk mengetahui apakah kesan geranium selamat untuk dimakan manusia. Di Jerman, penyelidik juga telah menghalalkan penggunaan ekstrak ini sebagai ubat herba untuk mencegah HIV. Ekstrak geranium cukup menjanjikan untuk digunakan sebagai ubat melawan HIV-1. Selain itu, geranium juga boleh didapatkan dan disimpan dengan mudah.

Ekstrak dari bunga Geranium ini mempunyai cara kerja yang berbeza dari semua ubat-ubat anti HIV-1 yang telah digunakan dalam ujian klinikal.

Hal ini menjadikan bunga Geranium sangat penting digunakan dalam rawatan anti HIV sebagai supplemen. Selain itu penggunaan ektrak geranium dalam rawatan anti HIV sangat menjanjikan kerana hanya memerlukan sumber kuasa sedikit, mudah dikembangkan dan tidak memerlukan proses penyejukan.

Berdasarkan data WHO, lebih dari 35 juta orang di dunia terkena virus HIV, kebanyakan adalah HIV-1. Jika tak segera dirawat HIV boleh menyebabkan penyakit AIDS yang sangat membahayakan dan boleh menghilangkan nyawa.

Penemuan ini boleh menjadi salah satu sinar baru untuk pembangunan ubat HIV / AIDS di masa depan. 

Telah dialih bahasa dari sumber Journal:

Markus Helfer, Herwig Koppensteiner, Martha Schneider, Stephanie Rebensburg, Sara Forcisi, Constanze Müller, Philippe Schmitt-Kopplin, Michael Schindler, Ruth Brack-Werner. The Root Extract of the Medicinal Plant Pelargonium sidoides Is a Potent HIV-1 Attachment Inhibitor. PLoS ONE, 2014; 9 (1): e87487 DOI: 10.1371/journal.pone.0087487


Friday, February 17, 2017

Tentang Adam : UPKK & Linus

Bismillah.
Adam & Ayah bersiap-siap untuk ke sekolah dan ke tempat kerja. Rutin pagi mereka memakai minyak seperti Brain Power, Magnify Your Purpose, Believe, Transformation

Beberapa hari lepas sewaktu di meja makan:

Ibu : "Adam besar nanti nak jadi apa?" 
Anak : (senyum) "Ntah la"
Ibu : "Kat sekolah paling minat subjek apa?"
Anak : "Agama"
Ibu : "I think you should proceed with your idea on going to Tahfiz. Sekarang ni pun ada MRSM Ulul Albab" (saya selalu juga menyebut tentang 'asrama' pada anak-anak namun mereka kurang berminat malah Mastura menolak untuk memohon).

Sepanjang saya memasak, dia sering membantu
saya di dapur malah dia juga suka memasak
Dulu dia pernah meminta izin kami untuk benarkan dia ke kelas tahfiz sebelah malam di sebuah masjid tapi kami minta dia berfikir panjang apabila pagi-petang-malam kena belajar. Mungkin nanti dia buat sekerat jalan. Tambah saya tahu dia tiap hari tidur lebih awal pada anak lain. 

Malah dia pernah kata nak jadi doktor. Dari keputusan akhir tahun yang lepas, subjek Sains dan Rekabentuk ketara peningkatan, dari D ke A. Subjek agama alhamdulillah dia cemerlang. InsyaAllah boleh monitor dan bentukkan dari situ.

Selepas 2 hari dari perbualan tersebut, keputusan UPKK (Ujian Penilaian Kelas Kafa, soalannya dikeluarkan oleh JAKIM, amat berguna untuk kemasukan ke sekolah/sekolah berasrama yang berasaskan agama) diumumkan. Hari tersebut sekolahnya mempunyai kokurikulum. Dia tidak mengambil keputusannya. Semakan keputusan boleh dibuat melalui sms sahaja. Jadi si ibu telah terlebih dahulu mengetahui keputusan UPKK. 

Menitis air mata automatik sahaja. Sujud syukur. Mungkin saja manifestasi kepada kegembiraan yang tak terhingga kerna di saat apa yang kami lalui kini, dengan apa yang pernah kami lalui sepanjang proses Adam bersekolah, Allah tahu saja cara untuk menggembirakan hamba-hambaNya.

Adam ini pernah berada di kelas Linus selama dua tahun. Tahun 1 dia berada di kelas 1 Murni (kelas ke-13). Mungkin asbab keletihan dan juga pernah dibuli semasa darjah 1, jiwanya tidak menjiwai perasaan suka untuk ke sekolah pada awal persekolahannya. Dia juga pernah tertidur sewaktu peperiksaan akhir tahun. Akibatnya semasa darjah 2 dia turun satu kelas, kelas 2 Nurani. 

Kami tidak pernah rasa kecil kerana anak kami berada di kelas tersebut. Sebaliknya terbakar jiwa raga untuk melihatnya lebih berjaya. Kerana kami tahu sebahagian proses untuk menjadi orang yang hebat-hebat itu tidak dapat tidak kita perlu untuk GAGAL atau hampir GAGAL. Gagal itu prosesnya.

Bagaimana dengan izin Allah keadaan dari kelas Linus itu berubah, insyaAllah akan saya ceritakan kemudian. InsyaAllah dengan penceritaan itu nanti akan memberi harapan kepada ibu bapa walau anak kita duduk di kelas tercorot, janganlah kita sebagai ibu bapanya berasa rendah diri dan hilang keyakinan kepada anak sendiri. Kena percaya anak kita sangat-sangat istimewa. Dia dilahirkan untuk jadi orang hebat dan perjalanannya tak mungkinlah akan lurus semata-mata.

Baru-baru ini anak saudara saya telah bercerita perihal adik lelakinya sewaktu kecil. Adik lelakinya juga anak kedua sama seperti Adam. Bila ditanya apa cita-cita. Jawapannya tetap tak tahu. Kini adiknya di Kanada menyambung pelajaran dalam bidang Kejuruteraan. Malah mendapat Dean's list pula di sana. Alhamdulillah. 

Agaknya itulah anak lelaki. Omputeh kata 'quite reserved'. Wallahu'alam.

Tapi anak ini ada istimewanya yang tersendiri. Hafazan al-Qurannya lebih banyak. Terang hati orang kata. Juga ada satu gesture dia yang agak lain iaitu sangat empati dan rasa lemah lembut pada ahli keluarga. Dia juga tidak pernah melawan. Tengahari tadi ketika makan kuetiau, tanpa air di depan si ibu, dia menyediakan semug air koko panas kegemaran saya tanpa disuruh. Just the way his father treats me, just the way I like it! Alhamdulillah.

Perjalanan & Kejayaan Menurunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berlapar, Tanpa Supplemen, Tanpa Ubat Kurus

Bismillah.

96.8 kg vs 75 kg
Sesiapa yang mengenali kami di Facebook sudah pasti tahu bahawa dalam FB saya ada satu album khas berkongsi tentang perjalanan menurunkan berat badan suami saya. 

Tarikh permulaan program penurunan berat badan suami saya bermula pada 24 Ogos 2015. Dengan berat 96.8 kg. Terkini beratnya 75 kg. Tanpa suplemen, tanpa ubat kurus. 

Hanya dengan 80% kawalan pemakanan, 20% lagi dengan senaman. 6 bulan pertama fokus kepada penurunan berat sahaja. Selepas 6 bulan perlahan-lahan beliau bersenam. Kebetulan syarikat tempat beliau bekerja membuat satu program JomSihatWHB dengan kerjasama coach anak didik Kevin Zahari. Sejak itu, beliau sangat menggemari Tabata & Circuit Training.

Kenapa dia tidak terus melakukan senaman dan hanya melakukan senaman secara perlahan-lahan pada permulaan? Ini kerana orang yang biasa bekerja kurang bersenam, jantung mereka tidak dibiasakan dengan aktiviti lasak. Jadi peringkat permulaan, go slow, supaya jantung boleh adapt dengan rutin baru.

Tapi saya kena cerita juga dulu masa dia tingkatan 5, dia mengalami masalah serupa. Dan berjaya turun juga. Lebih kurang sama tempohnya penurunan berat dia ketika itu. Bermula dengan berat 90++ kg, dan sebelum berkahwin beratnya hanya 62 kg! Bayangkan berapa banyak tahun tidak peduli tentang berat badan sendiri, tentang kesihatan. Tidak mengawal apa yang diambil, semua pun makan.

Pada ketika program JomSihatWhb dilancarkan pada bulan 12 2015, beratnya ketika itu 82.3 kg, visceral fat 14, metabolism age 50! Program tersebut dibuat selama 6 minggu. Beratnya ketika menamatkan program adalah 76.8 kg, visceral fat 12, metabolism age 39. 

Bersama Mu'az, anak ke-4 kami
Menjadi pemenang dan menerima hadiah band/watch Suunto dari syarikat. Kemudian atas sebab tertentu terpaksa dijual. Tidak lama kemudian Allah gantikan semula bila saya cecah Silver-in-6 bila saya menerima FitBit Charge HR bertulisan Young Living bersaiz L. Dah tentulah saya tak muat pakai, saya hadiahkan pada beliau. Fitbit Charge HR ini disambung terus kepada e-mail saya. Berapa ribu langkah dia berjalan sehari, kondisi jantung, dll semua saya ketahui melalui e-mail terus. 


Berikut beberapa tips yang boleh dikongsikan :-


1. Kami tak pernah kira kalori, tak pernah install app dia.

2. Banyakkan pembacaan. Fahamkan apa yang nak dibuat, apa yang tak boleh buat, apa yang tak sesuai makan, kenapa kena elak makanan tertentu. Kami baca semua jenis diet yang ada dan sesuaikan dengan plan diet kami. Jika anda mengikuti diet tertentu, sampai satu tahap anda perlu mengubah diet anda mengikut kesesuaian badan anda sendiri. 

3. Sokongan. Ketika permulaan perjalanan menurunkan berat badan ini, kami mengumpul beberapa orang ahli keluarga yang bersetuju untuk menurunkan berat badan

4. Kenali makanan sekitar. Sumber semulajadi tetap terbaik walau kalorinya tinggi. Cari yang organik. Bukan makanan terproses. Sebaik-baiknya yang dipilih dan dimasak sendiri. Teliti masa baca label. Kalau bahan yang dimasukkan ke dalam satu-satu produk itu tidak dikenali, jangan ambil.

5. Tuan badan perlu mempunyai keazaman yang tinggi. Sekali pun pasangan menyokong akan tetapi jika tidak timbul kesedaran sendiri bahawa menurunkan berat badan bukan sekadar untuk bergaya dan kelihatan cantik atau segak, ia lebih dari itu. WAJIB sihat untuk terus berbakti pada agama, bangsa dan negara. Lagi sihat lagi banyak memberi. 

Terkini beratnya tetap pada 73-75 kg. Ukur lilit pinggang dari 40 turun ke 30!

Asyik cerita tentang suami, bagaimana pula dengan saya?

Baru-baru ini saya menimbang berat badan, berat saya bagi wanita lingkungan 35-40 tahun adalah ideal. Cuma visceral fat sudah mencecah 12. Masih dalam lingkungan yang normal. Namun saya merasakan perlu turunkan sedikit visceral fat tersebut sebelum dia terus mencecah 13. Pembahagian menu saya tetap 1/4 bijian, 1/4 protin, 1/4 sayur, 1/4 buah atau 1/2 sayur sahaja/buah sahaja .
Pembahagian makanan cara saya

Terdahulu kami mempunyai 2 set diet yang berbeza di rumah ini. Satu set - untuk turunkan dengan lebih banyak. Satu set sebagai fasa penyelenggaraan. Yang pasti walau berbeza, menu kena sihat dan berkhasiat. 

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau mahukan panduan lebih terperinci tentang menurunkan berat badan, anda bolehlah menghubungi Encik Mohd Noor Adha di +60163408234. Dia bukanlah certified trainer tapi dia adalah testimoni bergerak bahawa tidak mustahil langsung untuk lelaki yang sudah berkahwin untuk menurunkan berat badan tanpa perlu berlapar, tanpa supplemen, tanpa ubat kurus! Tiada alasan tiada masa. Tidak mustahil









Thursday, February 16, 2017

Cerita Adam Tahun 2006 & 3rd Hand Smoker

Bismillah.

Kadang-kadang kita tertanya-tanya kenapa begitu ramai kes kanak-kanak yang pneumonia, bronchitis, jangkitan peparu, dll di Malaysia ini. Adakalanya macam bermusim.

Adam sendiri pernah kena di usia 9 bulan. Batuk, berkahak. Pneumonia. Ditahan di hospital. Kena neb. Doktor tanya latar belakang sejarah keluarga. Ya ada yang pernah asthma/lelah di usia kanak-kanak dalam keluarga kami.

Itu kali pertama dan terakhir dia ditahan di hospital atas sebab itu.

Tahun itu tahun 2006. Langsung berderetlah ubat-ubatan diberi. Ventolin tak tinggal. Sehinggalah terjadi satu ketika di bulan Februari 2007. Kami terlupa bawa ubat. Ketika itu kami di Cameron Highland. Dadanya dah semput, nafas sangkut-sangkut. Tapi tak teruk sangat. Tawakal tak ke klinik dan hospital di CH. Bila bawa turun dia dah baik. Baiknya hinggalah sekarang alhamdulillah.

Selepas kali pertama dia dimasukkan ke wad, kemudian dibenarkan keluar, saya terus mencari maklumat untuk mengelak kejadian berulang. Saya dapati berenang boleh membantu dalam kes dia. Pada akhirnya setiap kali hujung minggu kami akan membawanya mandi sungai, kolam dan mana-mana tempat yang ada air. Sehinggalah dia pandai berenang sendiri tanpa ke kelas dan sehinggalah juga tiada lagi kejadian dada turun naik lagi. 

Kalau ditengok pada badannya yang kecil itu macam tak padan pula dia masuk Kelab Sukan Ragbi jika diingat tentang peristiwa tahun 2006 dan 2007. Tapi itulah, dah bertahun dia masuk kelab tersebut. Dan merupakan anak yang aktif dan sihat, alhamdulillah.

Semalam saya terbaca artikel tentang 3rd hand smoker. 3rd hand smoker ini orang yang tidak merokok, tidak juga berhampiran dengan orang yang merokok akan tetapi asap rokok yang ditinggalkan di sofa, di langsir, di rambut dan di mana-mana tempat awam tu, tetap boleh dihidu oleh kita semua. Sama bahayanya sahaja dengan 1st & 2nd hand smoker. 

Ini kebarangkalian besar kenapa anak-anak kecil zaman ini mudah mendapat pneumonia, bronchitis, jangkitan peparu, dll. Anak-anak kecil sedari dalam hari berpantang dibawa keluar dan terdedah kepada persekitaran yang tak sihat. Atau jika tak keluar rumah sekali pun, ada di kalangan dewasa yang merokok atau tidak merokok tetapi membawa 'asap rokok' pada mereka yang menziarahi rumah tersebut. Wallahu'alam.



Perokok Pasif dan Perokok Ketiga menanggung bahaya yang lebih dahsyat berbanding Perokok Aktif kerana:
  • Mereka menyedut lebih banyak toksin dalam asap yang terbebas daripada pembakaran rokok. Di dalam kebanyakkan rokok, terdapat penapis yang menghalang perokok aktif daripada menyedut toksin tertentu.
  • Mereka menyedut asap sisa pembakaran hujung rokok yang mempunyai kandungan agen penyebab kanser (carcinogens) yang lebih tinggi.
  • Asap rokok yang dihembus oleh perokok aktif mempunyai partikel yang lebih halus daripada yang terkandung dalam asap rokok yang disedut oleh perokok aktif. Partikel halus ini lebih mudah diserap ke dalam paru-paru, permukaan kulit dan salur darah.

Mengapakah kanak-kanak kecil lebih berisiko untuk mendapat penyakit akibat ‘Asap Ketiga’?

  • Sistem pernafasan dan sistem imuniti mereka belum matang sepenuhnya.
  • Kanak-kanak kecil lebih berkemungkinan untuk menyedut, menelan dan menyerap melalui kulit sisa-sisa partikel beracun ini semasa mereka meniarap, merangkak atau memasukkan tangan ke dalam mulut.
  • Mereka tidak dapat membuat pilihan atau menyuarakan keengganan mereka untuk tidak berada di kawasan yang tercemar dengan asap rokok atau menolak untuk berada dengan individu yang merokok / dicemari asap rokok. Lebih malang lagi jika individu yang merokok itu adalah ibu bapa atau penjaga mereka sendiri.

Di manakah kemungkinan berlakunya potensi untuk menjadi “Perokok Ketiga” ?

  • Terdapat individu yang merokok dalam rumah yang kita diami atau di dalam kenderaan yang kita naiki.
  • Bilik-bilik hotel yang kita duduki pernah dicemari dengan asap rokok daripada penghuni sebelum ini.
  • Kenderaan-kenderaan awam / sewa yang telah dicemari dengan asap rokok.
  • Ruang-ruang awam yang tidak menyekat aktiviti merokok di kalangan pengunjungnya.

Sama ada secara sedar atau tidak, KITA SEMUA TELAH DAN SEDANG DIRACUNI dengan asap rokok.
Antara langkah-langkah yang perlu diambil untuk memelihara diri anda dan keluarga daripada menjadi MANGSA sebagai Perokok Ketiga :
a) Tidak membenarkan sesiapa merokok di rumah / dalam kenderaan anda walaupun tingkap dibuka.
b) Memastikan sekolah dan pusat asuhan anak-anak adalah kawasan bebas dari asap rokok.
c) Hanya pergi ke restoran dan kawasan awam yang melarang merokok di tempat awam.
d) Mendidik anak-anak untuk menjauhkan diri daripada orang yang sedang merokok.
e) Menegur individu yang merokok di tempat awam / di kawasan larangan merokok dengan berhemah – Ini kerap berlaku di kedai-kedai makan / kenduri-kendara — Lepas kenyang, terus menyalakan rokok tanpa mengambil kira kehadiran orang lain di sekeliling mereka.

Sumber : Root of Science.

Wednesday, February 15, 2017

Kebersihan, Penjagaan & Bagaimana Minyak Pati Membantu Menyahbau Haiwan Peliharaan


Bismillah.



Dalam riwayat Abu Daud diceritakan dari Kabsyah binti Ka'ab bin Malik (dia adalah isteri dari anak Abu Qotadah). Wanita ini mengatakan bahawa Abu Qotadah pernah masuk ke rumah, lalu dituangkanlah air wudhu' padanya. Kemudian tiba-tiba datanglah kucing. Bejana air wudhu lantas disengetkan, lalu kucing itu minum dari bejana tersebut. Abu Qotadah pun melihat wanita tadi berasa hairan padanya. Abu Qotadah mengatakan, "Apakah engkau hairan (dengan tingkahku), wahai anak saudaraku?" Wanita itu lantas menjawab, "Iya"  Setelah itu Abu Qotadah menyebutkan hadith dari Rasulullah. Rasulullah s.a.w. bersabda:
 "Kucing ini tidak najis. Sesungguhnya kucing merupakan haiwan yang sering kita jumpai dan berada di sekeliling kita." 
(HR. At Tirmidzi, Abu Dawud, An Nasa'i, Ibnu Majah, Ad Darimi, Ahmad, Malik. Shaikh Al Albani dalam Irwa'ul Gholil no.173 mengatakan bahawa haditt ini sahih).


Kucing adalah haiwan yang secara semula jadi bersih, pertama belajar daripada ibu mereka bagaimana untuk menjaga diri mereka. Selepas enam minggu, menjaga kebersihan diri sendiri. 



Walaupun kucing kebanyakannya mampu menjaga kebersihan mereka, namun manusia memainkan peranan penting untuk mereka tinggal dalam keadaan yang bersih dan sihat.

Kucing sangat-sangat mementingkan kebersihan. Malah ia mengambil masa 3 jam untuk 'grooming' (membersih bulu) sendiri.

Kucing akan sering melakukan aksi yang luarbiasa untuk membersihkan diri sendiri. Meliuk-liuk tubuh badannya. Semasa membersihkan bulu sendiri, lidah mereka yang kasar akan merangsang rembesan kalenjar sebaceous untuk melindungi bulu mereka dari terkena air. Jika ada tempat yang tidak boleh dicapai, mereka akan menggunakan 'paw' (tapak kaki) mereka untuk membersihkan kawasan tersebut.

Tidak hairanlah ibu kepada anak-anak bulu, yang kami namakan sebagai Orkid, di rumah ini seringkali menggunakan paw untuk membersihkan kawasan di bawah dagunya.
Walau kucing boleh membersihkan diri sendiri, kita juga berperanan membersihkan mereka dengan membantu menyikat bulu mereka bagi mencegah kekusutan dan hairball. Ia juga membuatkan kita lebih rapat dengan mereka.

Mata dan telinga kucing sangat sensitif. Sentiasa bersihkan bahagian matanya yang kadangkala kotor. Namun telinganya biarkan. Jika mahu dibersihkan bawa ke pakar veterinar.

Pastikan bekas bahan buangan kucing sentiasa mempunyai pasir yang mencukupi. Bersihkan dan tukar pasirnya sekurang-kurangnya sekali seminggu. Basuh dan bersihkan bekasnya dan biarkan kering seketika sebelum digunakan semula.

Kucing secara semulajadi mencari tempat yang tenang untuk membuang air kecil dan air besar. Mereka lebih suka kawasan yang tenang di rumah di mana mereka boleh menggunakan bekas bahan buangan mereka secara peribadi. Jauhkan dari tempat makanan mereka.

Kucing juga amat mementingkan kebersihan bekas makanan dan minuman mereka. Jika tidak bersih, mereka menolak untuk makan atau minum. 

Bagi ruang tidur kucing pula, mereka juga ada tempat pilihan mereka sendiri. Ada yang suka tempat yang hangat, ada pula yang mahu tidur di tempat yang mempunyai pendingin hawa!


BUSUKNYA BAU!

Ada orang kata bau rumah yang ada kucing busuk? Benarkah? Tidak sama sekali jika aspek kebersihan diutamakan. Latihan untuk kucing membuang di tempat yang sepatutnya amat perlu sekali.


Kami menjaga 7 ekor kucing kesemuanya. 4 jantan dan 3 betina. Bukanlah nak bela sangat tapi si induknya, Orkid, datang seolah minta perlindungan ketika dia bunting kali pertama. Dia bertuan. Tuannya seringkali datang mengambilnya di rumah, dan mengurungnya di dalam sangkar. Seringkali ditukar bekas makanannya dia melompat keluar dan lari dengan pantas ke rumah kami. Akhirnya tuan asalnya menghadiahkan Orkid kepada kami.


Minyak Pati Boleh Digunakan Untuk Menyahbau Haiwan Peliharaan

Ini rutin yang kami lakukan tiap hari:


1. Pagi & petang - pasang diffuser di dua tempat. Pilihan kami - Purification dan Joy.

2. Ketika diffuser dipasang pastikan ada ruang untuk kucing meloloskan diri. Jika dia tak suka, dia akan keluar dan tidak akan berada di kawasan tersebut. Namun seringkali pemilihan minyak pati mudah dilakukan kerana mereka sendiri akan menghidu dan menggesel botol atau beg yang mengandungi minyak pati jika mereka suka akan baunya.


3. Pastikan minyak yang dipilih adalah sesuai. Elakkan menggunakan minyak pati yang tinggi kandungan Phenols seperti Oregano dan Thymes kerana ia membebankan hati mereka bagi proses nyahtoksin.

4. Untuk haiwan yang kadangkala terbabas membuang di tempat yang tidak sepatutnya, buat semburan DIY. Semburan DIY ini boleh menggunakan Household Thieves Cleaner + lemon + eucalyptus. Atau boleh gunakan Thieves spray. Sembur di kawasan berkenaan. Jika tidak menggunakan alat semburan, boleh menggunakan bebola kapas, titiskan lemon + eucalyptus di atasnya dan letakkan di kawasan yang sering disinggahi oleh kucing yang terbabas membuang ini tadi.


Hasilnya kami seringkali mendapat kata-kata begini, "Macam tak bela kucing pun". Alhamdulillah.

Selamat mencuba!

Tuesday, February 14, 2017

Cerita Zaid : Semangat Buat Kerja Sekolah


Bismillah.

Kebiasaannya saya mengambil anak saya si Zaid di sekolahnya pada pukul 12.30 tengahari. Masuk dalam kereta dia cakap, "Zaid ada kerja sekolah".

Masuk dalam rumah terus bukak beg sekolah.

"Zaid nak ikut hantar abang pergi sekolah tak?"

"Tak nak. Nak siapkan kerja ni"

Balik rumah tengok abih siap dah kerja sekolah dia. Siap tukar baju. Buku dia dah letak balik dalam beg.

Waktu gini dia dah tido.

Nama penuhnya Muhammad Zaid. Usia 6 tahun. Masuk tadika lambat dan dalam keadaan tidak tahu membaca. Saya antara ibu yang membiarkan anak membesar ikut tahap dan tidak terlalu rigid si anak mesti pandai membaca (contohnya) di usia 4-5 tahun.

Tahun lepas penilaian akhir tahun dia dapat tempat ke-4. Masa persembahan bercerita yakin je cerita tentang Nabi Yunus. 

Pagi-pagi dia sendiri minta eo Magnify Your Purpose, Believe. Lemon bff dia. Ini bukanlah juga satu kemestian buat Zaid. Kami memberikan eo pada abang dan kakaknya. Namun, dia sendiri memintanya apabila ia menjadi rutin harian kami pada waktu sebelah pagi.

Pusar 2. Panjang akal orang kata. Bila dia buat 'hal', saya akan memanggilnya Muhammad. Kalau panggil Zaid makin menjadi-jadi maklum la maksudnya "pertambahan".

Tapi selalunya yang perasan namanya Muhammad ada si Muaz. Adik Zaid. Anak ke-5 kami. Dia yang selalu menyahut. 

Oh ya bercerita perihal anak. Bagi yang tidak mengenali kami, kami telah berumahtangga selama 13 tahun. Mempunyai 6 orang anak di antara usia 1 hingga 13 tahun. Salah seorang daripada mereka adalah anak istimewa yang kami ceritakan kisahnya di Amazing Syafiah.

What are you diffusing?

Bismillah.

It's quite challenging using a small phone to update your blog. Especially when you're getting wiser (read : older). Lol.

But I'd try my best though I don't like it much. Haha... Big screen won all the time.

Well, I'll be going 40 in few years time but so glad that I'm back on blogging. A bit rusty though. But learning is what I seek for.


So what are you diffusing at night before going to sleep?

My personal choice tonight is Dream Catcher, as always I hope I won't get bad dream and DC is always the best for this.

Good night! Assalamualaikum.


Love,
Sue

Monday, February 13, 2017

Promosi & Kelas Young Living Malaysia Untuk Februari 2017

Klik pada gambar untuk resolusi lebih besar

     

 




Get Rid The Excess Fat Now With Cel-Lite Magic Massage Oil

Bismillah. 

Yes it might help you.

Sometimes we need extra miles to get rid the excess fat after working out and balanced diet.

Especially when our visceral fat still doesn't move down from 13. 

So here comes the Cel-lite massage oil to the rescue. 


Cel-Lite Magic™ Massage Oil tones and nourishes the skin with pure vegetable oils, vitamin E, and authentic essential oils. Grapefruit oil improves the appearance of skin texture, while Juniper oil helps cleanse. 

How to Use: Massage on locations where firming and toning are desired. Shake well before using. 

Caution: Avoid contact with eyes. If contact occurs, flush area with vegetable oil and see a doctor immediately. 

Storage: Keep in a cool, dark place. 

Price: RM192.11 (retail price). 

Come become a member! You can get much lower price. For a 236 ml of oil, you can use it for months!

For consultation and information, kindly do not hesitate to reach me at:


SMS/Whatsapp +601123203480





Have a lovely day, peeps!