Wednesday, February 22, 2017

Adam : Bengkel Memanah Ulul Albab Feb 2017Bismillah.

Saya sudah lama mengikuti facebook Ustaz Wan Asrul al-Kalantani. Sangat berminat dengan aktiviti serta status yang dinaikkan beliau. Nak-nak lagi berkenaan dengan kesihatan dan aktiviti memanah serta berkuda. 

Mulanya poster ni lalu-lalang di wall saya. Saya tidak mengendahkan. Kemudian laju saja memberi mesej kepada Ustaz melalui whatsapp. Daftar dan terus bayar. 

Kami tiba seawal sebelum pukul 8. Masih tiada orang. Kami bersarapan dulu. Yang membuatkan saya mengambil keputusan segera memasukkan Adam ke kelas ini adalah kerana modulenya. 

PENGISIAN :
1) Teori Memanah.
- Sejarah
- Perihal Sunnah dalam Memanah dan Sunnah Memanah
- Kepentingan mempelajari Sukan Panah Dari Sudut Sains
- Rahsia Memanah Rohani, Aqal & Jasmani
- Perbezaan panah Tradisional & Panah Moden

PENGENALAN :
- Body Endurance
- Body Flexibility
- Muscle Memory

2) Praktikal
- Mengenal Busur
- Mengenal Anak Panah 
- 'Drawing' (Tarikan)
- Jenis-jenis Bidikan panah
- Asas Latihan 'Grouping' ( Sasaran kelompok)
- Asas Latihan 'Targeting' (Sasaran titik) (Perbezaan 'Nazhor' & 'Iktimad')

Allahu Akbar. Yang bagusnya berserta dengan pengisian rohani dan digabungkan pula dengan sains. Harapan saya, anak-anak saya dididik oleh insan yang mulia akhlaknya, elok pekertinya, taat pada Allah. Ini ciri guru yang sangat bagus.

Adam sejenis anak 'the coolest man on earth' kebiasaannya jika dia tidak suka akan sesuatu, dia hanya mendiamkan diri. Tetapi jika suka, dia akan meminta lagi. Dia suka dengan bengkel ini, dia minta nak ke sana lagi. InsyaAllah.


Foto kredit dan diambil dari wall Ustaz Wan


Sekiranya anda berminat untuk mengetahui kelas-kelas yang dianjurkan oleh Ustaz Wan Asrul, anda boleh menghubunginya di facebook atau telefon ke Tuan Fadhil (016-9038954).

🏹LOKASI 🏹:

Pusat Memanah Ulul Albab, D-60(3), Jalan Lengkuas D16/D, Ken Rimba@Rimba Jaya, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.No comments: