Saturday, February 18, 2017

Rawatan HIV Melalui Pengekstrakan Geranium : Cara Semulajadi Menghalang Jangkitan & Replikasi

Bismillah. 

Berikut adalah terjemahan dan olahan artikel mengenai penyelidikan ke atas Geranium yang didapati boleh merawat HIV:

Geranium adalah salah satu jenis bunga yang berbentuk kecil dan biasanya tumbuh berkelompok. Bunga ini mempunyai warna ungu, biru, pink, atau putih. Selama ini geranium diketahui sebagai tanaman yang boleh menghalang gigitan nyamuk. Namun baru-baru ini penyelidik mendapati bahawa ekstrak geranium dipercayai boleh menyembuhkan AIDS.

Penyelidik dari Jerman mendedahkan bahawa ekstrak tumbuhan geranium boleh menghalang virus HIV mengenai sel manusia. Virus HIV terbahagi menjadi dua jenis, iaitu HIV-1 dan HIV-2.

Kedua virus tersebut bertanggungjawab menyebabkan penyakit AIDS pada manusia. Penyelidik mendedahkan bahawa ekstrak geranium berpotensi untuk menjadi ubat baru untuk mencegah virus HIV-1.

Kajian yang dilakukan di German research Centre for Environmental Health, Munich juga mendapati bahawa ekstrak geranium boleh mencegah virus untuk melakukan replikasi jenis baru dari HIV-1 dan melindungi sel kekebalan tubuh serta sel darah dari jangkitan virus HIV tersebut.

Para penyelidik tersebut juga mendapati jika bunga Geranium mampu melindungi sel darah dan system imuniti tubuh dari jangkitan virus, dengan kata lain, Geranium mampu mencegah penyebaran HIV.

Penyelidik telah melakukan beberapa percubaan klinikal untuk mengetahui apakah kesan geranium selamat untuk dimakan manusia. Di Jerman, penyelidik juga telah menghalalkan penggunaan ekstrak ini sebagai ubat herba untuk mencegah HIV. Ekstrak geranium cukup menjanjikan untuk digunakan sebagai ubat melawan HIV-1. Selain itu, geranium juga boleh didapatkan dan disimpan dengan mudah.

Ekstrak dari bunga Geranium ini mempunyai cara kerja yang berbeza dari semua ubat-ubat anti HIV-1 yang telah digunakan dalam ujian klinikal.

Hal ini menjadikan bunga Geranium sangat penting digunakan dalam rawatan anti HIV sebagai supplemen. Selain itu penggunaan ektrak geranium dalam rawatan anti HIV sangat menjanjikan kerana hanya memerlukan sumber kuasa sedikit, mudah dikembangkan dan tidak memerlukan proses penyejukan.

Berdasarkan data WHO, lebih dari 35 juta orang di dunia terkena virus HIV, kebanyakan adalah HIV-1. Jika tak segera dirawat HIV boleh menyebabkan penyakit AIDS yang sangat membahayakan dan boleh menghilangkan nyawa.

Penemuan ini boleh menjadi salah satu sinar baru untuk pembangunan ubat HIV / AIDS di masa depan. 

Telah dialih bahasa dari sumber Journal:

Markus Helfer, Herwig Koppensteiner, Martha Schneider, Stephanie Rebensburg, Sara Forcisi, Constanze Müller, Philippe Schmitt-Kopplin, Michael Schindler, Ruth Brack-Werner. The Root Extract of the Medicinal Plant Pelargonium sidoides Is a Potent HIV-1 Attachment Inhibitor. PLoS ONE, 2014; 9 (1): e87487 DOI: 10.1371/journal.pone.0087487


No comments: